Enarmade banditer

Enarmade banditer är både ett laddat och synonymt ord för spel, CafeBally har den stora äran att i sin samling kunna presentera ett flertal klenoder som härstammar från spelandets vagga!

Besök vår utställning och vandra omkring bland gamla maskiner och upplev nostalgi på hög nivå!

Fakta om enarmade banditer

En enarmbad bandit är egentligen upprinnelsen till dagens spelautomater där spelet går ut på att få flera stycken av samma symbol i olika vinstkombinationer. Beroende på vilken typ av symbol du får fram ser den potentiella vinsten annorlunda ut.

Historien om den enarmande banditen

Den enarmade banditen uppfanns någong gånd under 1800 talet i USA och är numera ett naturligt inslag bland kasinon runt om i världen, du har säkerligen sett någon klassisk amerikansk film på LasVegas där det fullkomligt kryllar av dessa automater. Själva namnet är en direkt översättning från engelskan one-armed bandit som när det myntades faktiskt betyder förlorare! Den numera engelska beteckningen för spelet är slot machine vilket betyder myntöppningsmaskin.

Detta spel förbjuds faktiskt i Sverige år 1979 eftersom man ansåg att spelet gav upphov till sociala och ekonomiska problem vilket det naturligtvis kan göra. Märkligt nog tillät man dessa spel att leva vidare ombord på fartyg vilket många kanske märkt om man åkt den berömda finlandsfärjan eller balt kryssningarna. Efter ett tag återinfördes dock dessa maskiner fast nu under ett annat varumärke, nämligen Jack Vegas, dessa maskiner som idag finns överallt i vårt avlånga land.

Jack Vegas maskinerna ägs av statliga Svenska Spel och är strategiskt utsatta på olika orter, dessa kassasko maskiner stod för den enskilt största delen av Svenska Spels omsättning vilket innebär att det är ett populärt spel bland svenskar. Det är egentligen ganska märkligt om man tänker på att den maximala vinsten är 500 kronor. Gillar du att spela på traditionella maskiner som Jackvegas kan vi rekommendera denna finska sajt som tar upp ämnet mer i detalj.

Många forskare påstår sig ha belägg för att våra spelvanor på nätet, och då i synnerhet dom som spelar på spelautomater på nätet har sin grund i just Jack Vegas och enarmade banditer. Jag är benägen att hålla med till viss del, då kulturen med enarmade banditer skapat ett naturligt steg att enkelt spela vidare på nätet.