Jukeboxar

Hos CaféBally hittar du en rad gamla och antika jukeboxar från förr i tiden, här på sidan har vi även fotograferat några som finns att besöka på vår hemsida.

Fakta om jukeboxen

En jukebox en musikspelare fast en stationär sådan, jukboxen har en inbyggd skivväxlare som alltså är till för att spela upp grammofonskivorna. På jukeboxen sitter det en knappanel och och det är alltså med hjälp av en knapp som du väljer någon av dom skivorna som finns angivna på fronten, och voila musik spelas! Skivan plockas alltså fram automatiskt och när låten är klar läggs den tillbaka i skivfacket.

Dom klassiska jukeboxarna hade alltid ett myntinkast som man betalade pengarna i, vem minns inte någon av alla dessa amerikanska filmer där man skådespelaren slänger in en slant och sätter sedan på någon svängig skön dänga! Vanligtvis gick intäkterna från jukeboxen till uthyrningsfirman eller till den resturang där boxen var uppställd!

Innan jukeboxen befann sig, hette dess föregångare fonograf, den hade också myntikast, året 1889 presenterade Arnold och Williams en myntstyrd Edison Cyliner-Fonograf i San Franscisco, den hade inga elektriska förstärkare med blev genast omåttligt populär. En anna ganska väsentlig skillnad var också att man var tvungen att använda hör-rör (4 st) för att kunna lyssna på musikem.

År 1930, glansdagarna….

År 1930 började det massproduceras jukeboxar i USA, som var alltså väldigt populära långt innan bärbara musikspelare fanns på marknaden. Flyttar vi fram bandet dryga 10 år, till 1950-60 talet finner vi jukeboxarnas blomstringstid, kända märken som Rock-Ola, Wurlitzer och Seeburg var välkända företag och tillverkare av jukboxar. Numera ser man nästan bara dom mindre varianterna 45-singlar som är betydligt lättare än den stora 78 varvaren.

Det rymdes hela 50 skivor i en jukebox som var tillverkad på 1960 talet, och med totalt över 100 låtar var detta mer än nog för att blidka danspubliken eller krogens besökare, det fanns helt enkelt något för alla.

Det var först på sent 70 tal som efterfrågan på jukeboxar började sina, andra smartare uppfinningar kom ikapp och produktionen slutade nästan helt. År 2015 (idag) är det bara en leverantör av jukeboxar kvar Rock-Ola, dom är USAS största tillverkare och säljer såväl kommersiellt som för hemmabrukd. Dagens moderna boxar har i stället för trycknappas med pekskärm och det rym betydligt mer än bara 100 låtar på den! Sedan 2006 tillverkar Rock-Ola även en nostalgiserie under namnet Nostalgic Music Centers.